Heb je al van alles geprobeerd en veel adviezen gekregen, maar vind je het lastig om ze toe te passen? Wij helpen je verder!

Ergotherapie bij ons in de praktijk

Ergotherapie Veerkrachtig leert mensen die uit balans zijn geraakt door overbelasting of ziekte weer zelf de grip te krijgen op hun dagelijks leven. Persoonlijke aandacht en ruimte voor jouw verhaal staat centraal in onze behandeling. Wanneer je leert te luisteren naar je klachten ontstaat er meer balans en ruimte voor het uitvoeren van voor jou betekenisvolle activiteiten.

Wat is ergotherapie?

Ergotherapie richt zich op activiteiten van het dagelijks leven en geeft inzicht in deze dagelijkse activiteiten. Wat is belangrijk voor je? Wat geeft voldoening? Wat kost je moeite? Welke gedachten, gevoelens en lichamelijke gewaarwordingen spelen daarbij een rol? Zijn er lichamelijke klachten die invloed hebben op je dagelijks leven? Samen bekijken we welke activiteiten betekenisvol zijn. Welke activiteiten veel energie kosten en welke juist energie geven. Als ergotherapeut coachen we je om hier meer balans in te krijgen en dit ook vol te houden. We helpen je met het stellen van je eigen doelen om mee aan het werk te gaan. Wij genezen je niet van je klachten. Wel helpen we om weer grip te hebben op je dagelijks leven. Jij hebt weer de regie!

“Ik had echt een klik met de zorgverlener”

Via de huisarts ben ik doorverwezen naar deze zorgverlener. Ze hebben me goed geholpen om weer grip te krijgen op mijn ziektebeeld en weer stappen vooruit te kunnen zetten. Deze behandeling heb ik icm een cesartherapeut gedaan. In mijn geval fijn zodat de ergotherapie zich meer kon richten op een behandeling los van het “fysieke”. Kennisgemaakt met een leuk team en ik had echt een klik met de zorgverlener. Ze hebben de tijd voor je en gaan echt op zoek naar een behandeling die ook bij je past. Het bijzondere van deze behandelingen is dat ik mezelf echt een paar keer de vraag gesteld heb of ik er echt wat aan had omdat ik niet direct verbetering zag. Maar geloof me als ik zeg dat als je je er echt voor open stelt de puzzelstukjes “vanzelf” vallen (maar dat zie je pas achteraf na een paar maanden).

Voor wie is ergotherapie Veerkrachtig?

Bij ons in de praktijk kan iedereen terecht die zich overbelast voelt en merkt dat er onvoldoende balans in zijn of haar leven is. Ergotherapie is geschikt voor iedereen die beperkingen, groot of klein, ervaart in het dagelijks leven. Hierbij kun je denken aan chronische pijn en vermoeidheid, stress en burn-out, oncologie, post covid syndroom, NAH, prikkelverwerking en re-integratie begeleiding. De behandeling wordt speciaal afgestemd op de persoonlijke wensen en behoeften door gezamenlijk een behandelplan te maken. Afhankelijk van de situatie vindt de behandeling plaats bij ons op de praktijk, thuis of op het werk.

Om het behandelproces optimaal te laten verlopen vinden wij het belangrijk dat er multidisciplinair gewerkt wordt. Bij praktijk Veerkrachtig werken wij daarom nauw samen met andere zorgprofessionals zoals een fysiotherapeut, oefentherapeut, diëtist, psycholoog, huisarts of bedrijfsarts.

Persoonlijke en krachtige aanpak

Jij staat centraal

Activiteiten doen die voor jou belangrijk zijn

Richten op wat nu is

Onze specialisaties

Chronische pijn en/of vermoeidheid kunnen ervoor zorgen dat je dagelijkse bezigheden niet meer vanzelfsprekend zijn. Een rondje wandelen, deelnemen aan sociale activiteiten of naar je werk gaan. Het lukt gewoon niet (meer). Ergotherapie helpt je hierbij. Door samen naar je activiteitenpatroon te kijken, zorgen we ervoor dat je in je dagelijkse activiteiten niet over je grens gaat, maar deze juist doseert. We begeleiden je bij een optimale balans in belasting en belastbaarheid. Op die manier pak je de activiteiten op die voor jou belangrijk zijn. Zo kun je bijvoorbeeld weer opbouwen naar werk, je boodschappen doen, in de tuin werken of voor je (klein)kinderen zorgen.

Het is je toch overkomen… Een Burn-out. Je voelt je moe, misschien zelfs uitgeput. Je hebt allerlei vage klachten en bent waarschijnlijk al bij de huisarts geweest. Je kunt er niet meer omheen, het is echt zo… Wat nu?

Je bent niet de enige die dit overkomt. In de praktijk begeleiden we veel mensen met een Burn-out naar herstel. Tijdens de ergotherapie behandeling kijken we hoe jij de balans tussen inspanning en ontspanning weer terug kunt vinden. We kijken naar je valkuilen en welke kwaliteiten jij kunt inzetten om weer balans te ervaren. Tijdens de behandeling gaan we vooral praktisch aan de slag met energiemanagement, leer je omgaan met stress en leer jij je eigen lichaamssignalen herkennen. Ook kunnen we met je meedenken hoe je weer terugkeert naar je werkt en jou en je werkgever helpen bij de re-integratie.

Gevolgen van kanker, zoals pijn en vermoeidheid, hebben een grote impact op je dagelijks leven. Het uitvoeren van je dagelijkse activiteiten kan hierdoor moeilijker worden. Ergotherapie kan je hierbij helpen. We kijken samen naar je activiteitenpatroon én kijken naar de belasting van jouw activiteiten en hoe jij je activiteiten doseert. Het is belangrijk om de juiste dosering tussen inspannende en ontspannende activiteiten te vinden zodat jij kan blijven doen wat voor jou belangrijk is. We begeleiden je bij een optimale balans in belasting en belastbaarheid.

Veel mensen hebben Covid-19 opgelopen. Hoe de ziekte verloopt is bij iedereen anders. Soms zijn de klachten mild, maar vaak hebben ze ook een ernstiger verloop. Nadat je Corona hebt gehad kunnen er restklachten zijn. Je bent al wel genezen van Corona, maar hebt nog wel aanhoudende klachten. Deze restklachten zijn heel wisselend, maar kunnen een enorme impact hebben op je dagelijks leven. Als je klachten langdurig aanhouden kun je spreken van het Post Covid Syndroom, ook wel Long Covid genoemd.

Veel voorkomende restklachten zijn vermoeidheid, concentratieproblemen, overprikkelingsklachten en/of disbalans in je dagelijkse activiteiten. Ergotherapie behandeling helpt je om weer meer balans te krijgen in je dagelijkse activiteiten.

Paramedische herstelzorg na Covid-19
Tijdens je herstel na Covid-19 kun je gebruik maken van paramedische herstelzorg na Covid-19. Vergoeding hiervan vindt plaats uit de basisverzekering maar heeft wel invloed op je eigen risico. Je hebt recht op 10 uur ergotherapie behandeling.
Om je revalidatieproces optimaal te laten verlopen is het belangrijk om goed samen te werken met andere zorgprofessionals. Wij hebben dit op al onze praktijklocaties multidisciplinair georganiseerd. Het is natuurlijk ook mogelijk om individuele ergotherapie te volgen binnen de herstelzorg.

NAH, Niet Aangeboren Hersenletsel is een ruim begrip van veel soorten problemen. In onze praktijk behandelen wij voornamelijk cliënten die onzichtbare klachten hebben zoals vermoeidheid, prikkelverwerkingsproblemen, verminderde aandacht, concentratieproblemen en moeite hebben met plannen en overzicht houden. Deze problemen kunnen je flink belemmeren in je dagelijks leven. Wij zijn gespecialiseerd in energiemanagement en kunnen samen met jou kijken naar compensatie strategieën. Ook kunnen we met je meedenken hoe je weer terugkeert naar je werk en jou en je werkgever helpen bij de re-integratie.

Bij praktijk Veerkrachtig maken we gebruik van het ASITT-protocol bij sensorische integratieproblemen (prikkelverwerkingsproblemen). Sensorische integratie is het proces in de hersenen waarbij de informatie van al onze zintuigen wordt verwerkt, om adequaat te handelen. ASITT is een intake en behandelprotocol voor volwassenen waarbij sprake is van een sensorische integratie stoornis. De sensorische integratie kan verstoord raken door een incident, een trauma of op een meer geleidelijke manier zoals een val op het hoofd, een diagnose als whiplash of niet aangeboren hersenletsel (NAH).

Door de verstoorde sensorische integratie worden prikkels heftiger ervaren. Het geluid van spelende kinderen klinkt enorm hard. Het licht in de woonkamer wordt als verblindend ervaren. Douchen is niet prettig meer. Er wordt onverwachts gestruikeld. Bewegende tv-beelden veroorzaken misselijkheid. Organiseren van dagelijkse dingen lukt niet meer. Het ASITT-protocol geeft inzicht door uitleg en informatie, leert compensatiestrategieën en demptechnieken en geeft gewenningsoefeningen.

Wanneer je uitvalt op je werk, komt er veel op je af. Ergotherapie helpt je om op een goede en duurzame manier te re-integreren op je werk. We houden daarbij rekening met de wetgeving en natuurlijk met jouw mogelijkheden. In onze praktijk begeleiden wij mensen die zijn uitgevallen op werk door stress, ziekte, disbalans en vermoeidheid. Steeds vaker helpen we ook bedrijven en medewerkers om die uitval juist te voorkomen. Bij praktijk Veerkrachtig ligt de focus op praktische begeleiding, gericht op een goede werk/privé balans, vertrouwen krijgen in je eigen mogelijkheden en weer duurzaam aan het werk gaan. Bekijk hier meer informatie over onze re-integratie begeleiding.

Door te leren luisteren naar je lichaam ontstaat er meer balans en ruimte voor het uitvoeren van betekenisvolle activiteiten.